A unique thing of Sumbawa

Sumbawa is the island that offering so many adventures for me. It around 2 month already, i got involved in the middle of society, make a communication each others and even looking some beautiful places around.

Sumbawa merupakan pulau yang menawarkan banyak sekali petualangan. UDah dua bulan di sini, ikut terlibat di tengah tengah masyarakat, berkomunikasi satu sama lain dan bahkan mengunjungi tempat tempat yang woow di Sumbawa.

More deeply, I found some unique things that existed in here. You know fellas, Sumbawa dialek its something weird in my ears. They make some conversation by local language, combining by Bahasa (Indonesia) language. How to pronouns ? Imagine : they speak in quickly and louder more than usual talk. It seem like they fight each other, but not. Furthermore, they have their own dictionary, passing through from old culture that made by Ancestor. Interestingly, when they are talking in Bahasa Language, they messing up it structure.

Lebih jauh lagi, saya menemukan beberapa hal unik yang terdapat di Sumbawa. Dialek bahasa Sumbawa terdengar cukup aneh di telinga saya. Kalian tau kawan, ketika mereka berbicara, maka bahasa daerah tersebut akan dicampur dengan bahasa Indonesia. Coba deh dibayangin : gaya bicaranya mereka cepat dan keras banget, lebih keras suaranya. Malah keliatan kalo mereka itu seperti sedang berantem, tapi sebenernya gak. Selain iu, mereka juga punya kamus bahasa daerahnya sendiri. Ada yang menarik lagi, saat mereka ngobrol dengan bahasa Indonesia, mereka mengacaukan struktur bahasanya.

Yes, they did! the structure of Bahasa is different from English. For example, we said in Bahasa : ‘Sekolah kami’ if we translate in English, it will be “School of us” , and in English structure, it should be “Our School”. So Bahasa is a reverse structure compare to English. However, Sumbawa people make it sound funny. If we wanna say : bentar lagi, they’re said lagi bentar.

Mereka menggunakan bahasa yang berbeda dengan bahasa Indonesia baku. Jika diumpakan dengan bahsa inggris, maka penggunaan bahsa sumbawa seperti bahasa inggris yang dibalik strukturnya dari bahasa indonesia. Contohnya, jika kita mengatakan “bentar lagi” dalam bahasa indonesia, maka orang sumbawa akan mengatakan “lagi bentar”.

It something different and the things that different from usual is always unique to hear. I think so funny to hear from them directly, isn’t? 😀 But it feel so nice to learn different culture and language. Because the culture, Indonesia being so beautiful place to travelling around.

Come to take a look at our island!

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “A unique thing of Sumbawa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s